Utilizarea telefonului mobil poate avea consecinte negative asupra coloanei vertebrale din cauza flexiei gatului care pune presiune asupra acesteia.

Studiile au aratat ca, cele mai multe persoane petrec in medie doua ore pe zi butonand telefoanele mobile sau tabletele, iar pozitia neadecvata a capului afecteaza curbura coloanei vertebrale, ducand la aparitia dezechilibrelor.

Capul unei persoane adulte cantareste intre 4 si 5 kg in medie, greutate suportata de coloana cand persoana sta dreapta.

Inclinarea capului implica un adaos de greutate la nivelul coloanei vertebrale care variaza in functie de unghiul de inclinare, astfel: un unghi de 15 grade adauga o presiune echivalenta cu aproximativ 12 kg, unul de 30 de grade 18 kg, unul de 45 de grade 22 de kg, iar un unghi de 60 de grade echivaleaza cu 27 kg.

O mare parte din durerile de spate intalnite in randul tinerilor se datoreaza utilizarii neadecvate a telefonului mobil, atat in timpul tastarii, cat si al conversatiilor telefonice cand telefonul este tinut la ureche.

Durerile se instaleaza la orice nivel si pot avea caracter mecanic si inflamator. Musculatura spinala si ligamentele sunt afectate de inclinarea capului pentru a privi in telefon, durerile devenind suparatoare. In afara acestor simptome, mai pot aparea senzatii de amorteala la nivelul mainilor si ameteala.

Specialistii recomanda adoptarea unei pozitii adecvate cand utilizam telefoanele mobile, astfel incat urechile sa fie aliniate cu umerii, omoplatii sa fie trasi in spate, iar coloana sa stea dreapta, intr-o pozitie neutra. Acest lucru presupune utilizarea telefonului mobil fara a tine capul aplecat.