Organele interne ale organismului uman au functii bine definite si ele functioneaza dupa un anumit ritm, in fiecare zi, pentru a asigura functiile vitale ale corpului. Specialistii spun ca fiecare organ are o activitate maxima timp de doua ore pe zi.

Stomacul

Intervalul de maxima activitate a stomacului este intre 7:00 si 9:00 dimineata, de aceea, se recomanda luarea micului dejun in acest interval, insa in tihna, in niciun caz pe fuga. Este important sa alegem alimente sanatoase, in cantitati adecvate. Si trezirea trebuie sa fie lenta si relaxanta, nu agitata si furtunoasa.

Splina si pancreasul

Cele doua organe au o activitate intensa intre 9:00 si 11:00 dimineata, timp in care stomacul ia o pauza. De aceea, se recomanda consumul unor alimente usor de digerat si evitarea consumului de dulciuri care pot afecta pancreasul.

Inima

Inima functioneaza la capacitate maxima intre 11:00 si 13:00, interval in care se recomanda evitarea meselor incarcate care consuma o parte din energia necesara pentru functionarea optima a inimii.

Intestinul subtire

Functia intestinului subtire este de a asigura desfasurarea corecta a digestiei. Un rol important il are sistemul nervos vegetativ care poate fi perturbat de starile de nervozitate si stres. Intestinul subtire functioneaza intens intre 13:00 si 15:00, timp in care se recomanda luarea mesei de pranz fara a ne grabi.

Vezica urinara

Vezica urinara functioneaza la capacitate maxima intre 15:00 si 17:00 si are, impreuna cu rinichii, un rol esential pentru detoxifierea organismului. Pentru a spori procesul de detoxifiere, se recomanda consumul de ceaiuri diuretice pana in ora 19:00.

Rinichii

In intervalul 17:00-19:00, rinichii au activitate maxima, de aceea, se recomanda masajele de relaxare si ceaiurile diuretice. Totodata, dupa ora 19:00 se recomanda scaderea cantitatii de lichide consumate.

Circulatia sangvina

Se intensifica intre 19:00 si 21:00, iar intre 21:00 si 23:00 se acumuleaza o cantitate mare de energie in corp, de aceea, in acest interval, ne vom simti mai vioi.

Vezica biliara

Vezica biliara se afla in plina activitate in intervalul 23:00-1:00, avand un rol esential in digestie. Specialistii recomanda evitarea mancarii grase si a prajelilor la masa de seara pentru ca ingreuneaza functionarea bilei. Persoanele care au probleme cu bila, pot consuma, cu inghitituri mici, ceai de pelin sau suc de ridichi cu 20 de minute inainte de masa. Se recomanda evitarea bauturilor si a alimentelor reci.

Ficatul

Ficatul functioneaza la capacitate maxima intre 1:00 si 3:00 cand se reface si lupta impotriva toxicitatii cauzate de alimente, medicamente, alcool, tutun sau stres. Persoanele care au probleme cu ficatul pot aplica comprese umede si calde pe zona ficatului. Aceste persoane nu ar trebui sa lucreze noaptea pentru a permite ficatului si vezicii biliare sa se refaca.

Plamanii

Au o activitate intensa intre 3:00 si 5:00, de aceea odihna este vitala pe timpul noptii. Substantele toxice acumulate la nivelul lor se elimina prin tuse.

Intestinul gros

Functioneaza la capacitate maxima intre 5:00 si 7:00. Hrana consumata ramane in intestinal subtire aproximativ doua ore, fiind apoi transferata in intestinul gros unde poate ramane pana la 20 de ore sau mai mult. Un scaun subtire denota o functionare deficitara a intestinului subtire, in timp ce constipatia indica un grad mare de toxicitate in organism.

Trezirile in timpul noptii indica de obicei o functionare deficitara a bilei sau a ficatului, iar spre ziua, pot fi corelate cu probleme ale intestinelor. De aceea, adoptarea unui stil de viata echilibrat, in care stresul este tinut sub control, iar alimentatia abunda in fructe si legume, este esentiala pentru functionarea corecta a intregului organism.