Boala Kohler apartine grupului de afectiuni osteocondrite care constau in necroza avasculara a centrilor primari sau secundari de osificare.

Principalii factori declansatori sunt considerati accidentele vasculare, anomaliile de coagulare si factorii ereditari.

Boala Kohler este rar intalnita si apare dupa varsta de doi ani, frecventa fiind mai mare la baietii intre 6 si 9 ani.

Simptome

Se manifesta prin pierderea temporara a vascularizatiei osului navicular, durere si tumefiere in zona mijlocie a plantei si imposibilitatea de a utiliza membrul afectat. Daca este tratata adecvat, simptomele dispar mai repede.

Persoanele afectate prezinta un membru flasc antalgic si o sensibilitate la nivelul fetei mediale a plantei, mergand apasat pe marginea laterala a piciorului. Pot aparea si tumefiere si roseata in tesutul moale adiacent.

Diagnosticare

Diagnosticarea se face in urma radiografiei zonei afectate, unde osul navicular devine dens si bombat. Analiza radiografiei indica o aplatizare a osului scafoid, o osificare neregulata a navicularului sau modificari specifice la nivelul osului.

In cazul in care durerea se mentine mai mult de 6 luni dupa ce piciorul este pus in ghips, se apeleaza la tomografiile computerizate sau investigatiile prin rezonanta magnetica pentru a exclude fuziunea tarsala.

Tratament

In general, medicii recomanda punerea in ghips a membrului afectat timp de 6-8 saptamani si deplasarea cu ajutorul carjelor dupa inlaturarea ghipsului pentru o perioada de 6 luni. Ghipsul se adauga pana deasupra genunchiului. Sunt recomandate medicamente antiinflamatoare si perioade de repaus, alternate de exercitii moderate.

Daca afectiunea este netratata, simptomele se manifesta pe o perioada mai mare, care poate ajunge pana la aproximativ 15 luni. La maturitate, persoanele afectate isi recupereaza in totalitate functiile plantare, osul navicular avand atat un aspect, cat si o functionalitate normale.

Echipamente Ortopedice comercializeaza o gama larga de carje ortopedice, care se ajusteaza in functie de inaltimea utilizatorului si confera siguranta in deplasare.