Cotul tenismanului sau epicondilita laterala reprezinta o afectiune a aparatului locomotor produsa de suprasolicitarea muschilor si tendoanelor si este frecventa atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor, intre 35 si 50 de ani, afectand aproximativ 3% din populatie.

Simptome

Se manifesta prin modificari patologice la nivelul tendoanelor, ligamentelor si a capsulelor articulare la oase, rigiditate musculara, rigiditate la nivelul cotului, inflamatie, sensibilitate si durere in partea exterioara a articulatiei cotului.

Durerea apare din cauza inflamarii tendoanelor de la muschii antebratului, care misca incheietura mainii si mana in sus. Epicondilul este pintenul osos al osului umarului unde se fixeaza muschii antebratului.

Epicondilita laterala este frecvent intalnita la persoane care practica frecvent sporturi precum badminton, tenis sau squash din cauza loviturii mingii efectuate necorespunzator si a echipamentului inadecvat, dar si la persoane care au meserii precum cea de tamplar sau pictor.

Mai poate aparea in urma activitatilor repetate care suprasolicita muschii antebratului sau in urma lovirii in partea exterioara a cotului. In astfel de situatii, pot aparea contuzii si rupturi ale tendoanelor muschilor antebratului, urmate de o reactie inflamatorie de aparare si sindrom dureros.

Diagnosticare

Diagnosticul se pune in urma descrierii aparitiei simptomelor si a evaluarii zonei epicondilului lateral. Durerea poate varia, de la cea de intensitate medie in cazul presiunii asupra epicondilului, pana la cea grava in momentul miscarii antebratului in sus sau la ridicarea obiectelor mai grele.

De obicei, examinarea prin intermediul radiografiei nu arata schimbari patologice, o diagnosticare amanuntita fiind posibila prin RMN sau prin ultrasunete.

Tratament

Medicii recomanda ingrijirea membrului superior prin activitati efectuate zilnic, administrarea de antiinflamatoare sub forma de medicamente sau unguente si diverse forme de fizioterapie – electroterapie, laser, magnetoterapie, crytoterapie.

Dupa ce durerile se amelioreaza, se recomanda exercitii de relaxare si de intarire a muschilor si tendoanelor antebratului.

In cazul in care durerea se mentine mai mult de 2 luni de cand se administreaza tratamentul, afectiunea este cronica, caz in care se recomanda aplicarea unei injectii cu cortizon in zona dureroasa pentru a ameliora simptomele.

Remediile naturale pot ajuta la ameliorarea simptomelor: compresele reci la nivelul cotului, tinute timp de 15 minute de cateva ori pe zi, cataplasmele uscate cu cartof, sedintele de hidroterapie, masajul cu ulei de galbenele sau avocado, compresele cu ghimbir sau ceaiul de ghimbir sau frunze de telina.

Totodata, o dieta abundenta in fructe, legume, nuci, spanac, telina, varza, broccoli, afine, ananas si produse care contin calciu ajuta la diminuarea simptomelor.

In unele cazuri, se recomanda folosirea ortezelor pentru a imbunatati tonicitatea musculara si functia articulatiei cotului si mainii si pentru a inlatura durerea. Echipamente Ortopedice comercializeaza orteze speciale pentru epicondilita laterala.