Durerile in zona soldului sunt variate si pot fi localizate la nivelul articulatiei, fiind generate de coxartroza sau reumatism degenerativ in cazul persoanelor peste 50 de ani, de o malformatie congenitala in cazul adultilor tineri sau de tendinta de extindere in alte articulatii.  Cauzele generale sunt in general coxitele reumatismale sau inflamatorii.

Coxopatia reumatismala

Coxartroza apare odata cu inaintarea in varsta si reprezinta 90% din afectiunile soldului, fiind cauzata de solicitarea articulatiei. Poate fi intalnita si in randul tinerilor ca urmare a unui traumatism, a unei malformatii congenitale sau a necrozei aseptice a capului femoral.

Este caracterizata de dureri bruste, localizate in zona inghinala sau fesiera si apare ca urmare a mersului prelungit, fiind insotita de schiopatat. In caz de repaus, durerea inceteaza. Odata cu trecerea timpului, apar pozitii defectuoase, bazinul modificandu-si pozitia corecta prin ridicarea soldului bolnav si modificarea mersului. Pot aparea o ingustare a interliniei articulare, osteocleroza marginala, osteoporoza sau osteofitoza.

Coxita reumatismala

Este cunoscuta si sub numele de spondilita anchilozanta si corespunde cu instalarea pelvispondilitei. Exista si cazuri in care apare coxita reumatismala izolata, coxopatie unilaterala a carei cauza este greu de identificat.

Coxopatie cu semne inflamatorii

Afectiunile septice, articulare sau paraarticulare au un debut acut, cu febra si o stare generala proasta.

La baza acestora se afla un factor infectios care a generat un proces inflamator. La examenul de radiologie, se constata osteoporoza difuza sau distructii osteoarticulare evidente.

Coxopatiile vasculare

Coxopatiile vasculare pot fi generate de un traumatism sau de alti factori si se manifesta prin aspectul de necroza aseptica a capului femoral. Este intalnit in perioadele de crestere sub numele de osteocondrita juvenila sau boala Legg-Calve-Perthes. Se manifesta prin dureri, scurtarea membrului inferior sau schiopatare.

Coxopatiile metabolice

Coxopatiile metabolice si algodistrofice sunt reprezentate de guta, hemocromatoza, osteomalacie la varste inaintate. Sunt caracterizate de decalcifieri izolate, limitarea miscarilor si nu prezinta semne inflamatorii.

Pentru cazurile in care mersul este problematic sau dureros, se pot folosi dispozitive ortopedice temporare care sa amelioreze problemele locomotorii, de la carje reglabile pentru antebrat si pana la cadre de mers pliabile si reglabile care confera echilibru in deplasare. Echipamente Ortopedice comercializeaza o gama larga de produse ortopedice dedicate persoanelor cu probleme locomotorii.