Una dintre functiile organismului consta in schimbarea pozitiei partilor corpului pentru a permite deplasarea acestuia in spatiu. Miscarile se fac cu ajutorul oaselor, care au functii de parghii, si a muschilor scheletici, care formeaza aparatul locomotor impreuna cu oasele si articulatiile.

Scheletul osos la varsta adulta reprezinta aproximativ 1/7 din greutatea unei persoane si are unrol esential pentru functionarea intregului organism uman. Acesta protejeaza organele interne si sustine corpul in procesul de locomotie.Oasele sunt de 4 ori mai solide decat betonul armat utilizat in constructii.

Persoanele sedentare au o densitate osoasa mai scazuta cu 30% comparativ cu cele care au un stil de viata activ si practica exercitii fizice in mod regulat. Vegetarienii au densitatea osoasa mai mare decat consumatorii de carne.

Scheletul uman contine aproximativ 240 de oase, scheletul capului contine 22 de oase, iar fata fiecarui om are 14 oase. La nastere, copiii au aproximativ 350 de oase, pe parcursul dezvoltarii aproximativ 144 dintre ele se unesc.

Oasele cresc in lungime pana la varsta de 25 de ani, iar dupa varsta 35 de ani incep sa imbatraneasca. Odata cu aceasta varsta, oamenii incep sa scada in inaltime, iar la batranete ajung sa fie mai scunzi cu 5-20 de centimetri din cauza pierderilor de masa osoasa.  

Vitamina D este esentiala pentru formarea si mentinerea sanatatii oaselor si este produsa de organism in momentul in care acesta este expus direct luminii solare. Vitscheleamina D se regaseste in somon, oua, drojdie de bere.

Alimentatia corect administrata in copilarie scuteste viitorii adulti de boli precum osteoporoza. Aceasta afectiune este specifica femeilor si consta in scaderea densitatii osoase, ducand la fracturi. Sistemul osos se formeaza pana la varsta de 30 de ani, iar daca este sanatos in procesul de formare, se va mentine in aceeasi stare pana la varste mai inaintate. Odata cu aparitia menopauzei, in organism se produc pierderi mari de masa osoasa.

Pentru a beneficia de oase sanatoase, o conditie este ca si muschii sa fie sanatosi. Daca acestia sunt slabi, intreaga sarcina de sustinere a corpului va reveni oaselor. Pentru a spori vitalitatea muschilor, se recomanda consumul de proteine din carne, ciuperci, branza sau soia, dar si multa miscare.

Medicamentele afecteaza sanatatea oaselor

Medicamentele pe baza de corticosteroizi, cele dedicate tratarii cancerului si antiepilepticele au efecte secundare, afectand in mod direct oasele din cauza absorbtiei de vitamina D.

Alimentatia interzisa pentru sanatatea oaselor

Alimentele sarate, conservele, apa si bauturile carbogazoase, cafeaua tare, excesul de dulciuri, mezelurile si produsele care contin conservanti duc la degradarea oaselor si, in final, la aparitia bolilor de oase precum osteoporoza.

Sporturi recomandate pentru sanatatea oaselor

Sporturile care ajuta la cresterea in inaltime sunt baletul, gimnastica si dansul sportiv. Acestea impun deprinderea unei pozitii corecte a corpului, avand efect de inaltare prin ridicarea umerilor, indreptarea spatelui si ridicarea barbiei.

Inotul si gimnastica acvatica permit dezvoltarea armonioasa a oaselor in perioada de crestere, in timp ce voleiul si baschetul ajuta la alungirea oaselor, fiind utile pentru copiii mici de statura.

Exercitiile fizice sunt binevenite la orice varsta si ajuta intregul organism sa se mentina in parametrii normali, cu conditia sa fie executate in mod constant.