Paralizia reprezinta afectarea functiei si a fortei musculare, precum si a miscarii voluntare intr-o anumita zona a corpului si apare prin afectarea cailor de transmitere a mesajelor de la creier la muschi. Paralizia poata aparea pe o parte a corpului fiind unilaterala sau bilaterala, pe ambele parti, intr-o anumita regiune sau extinsa pe o suprafata mai mare a corpului. Paralizia membrului superior si a celui inferior pe o singura parte a corpului se numeste hemiplegie, in timp ce paralizia care afecteaza membrele inferioare ale corpului se numeste paraplegie, iar forma care afecteaza atat membrele superioare, cat si pe cele inferioare se numeste tetraplegie.

Paralizia este insotita de o serie de simptome neurologice, precum schimbarile bruste de dispozitie, personalitate si comportament, neindemanare, confuzie, pierderea temporara a constientei, dificultati de memorare, gandire, intelegere sau vorbire, amorteala sau alte tipuri de simptome precum constipatia, diareea, febra, pierderea auzului, modificari ale vederii, greata cu sau fara varsaturi, dureri cervicale, eruptie, cefalee severa.

Cauzele pot fi modificarile produse in structura nervilor sau a muschilor sau bolile care produc tulburari metabolice care interfereaza cu functiile musculare sau nervoase. Extinderea paraliziei depinde de locul in care s-a produs afectarea neurologica. Tetraplegiile pot fi cauzate de accidentele vasculare cerebrale sau de tumorile cerebrale. Alte cauze pot fi bolile autoimune precum sindromul Guillan-Barre, scleroza multipla sau artrita reumatoida sau expunerea la toxine sau otravuri precum toxinele botulinice, toxinele din scoici sau veninurile de serpi sau meduze. Cele mai frecvente cauze sunt accidentele vasculare cerebrale, leziunile maduvei spinarii sau fractura cervicala.

Din categoria cauzelor neurologice fac parte scleroza laterala amiotrofica, paralizia faciala, cerebrala, scleroza multipla, distrofia musculara sau neuropatia diabetica. Printre cauzele traumatice se regasesc sectionarea sau lezarea maduvei spinarii, traumatismele nervilor, ranile, fracturile sau anumite dislocatii sau hernierea discului intervertebral. Exista si o serie de cauze infectioase sau autoimune precum Sindromul Guillan-Barre, infectia cu HIV, boala Lime, artrita reumatoida sau spondilita.

Alte cauze pot fi alcoolismul, defectele congenitale, sindromul cozii de cal, comotiile cerebrale, virusul coxsackie, abuzul de droguri, cresterea sau scaderea potasiului in sange, infectii ale rinichiilor, meningita, migrenele, miastenia gravis, poliomielita, profiria, paralizia supranucleara progresiva, traumatismele, tumorile sau chiar consumul anumitor medicamente.

Exista si o serie de cauze grave care pot provoca paralizie cerebrala, precum hemoragia cerebrala, tumorile cerebrale, traumatismele cerebrale, atacurile ischemice tranzitorii si accidentele vasculare cerebrale.

Tratamentul paraliziei cerebrale   

Kinetoterapia este una dintre metodele de tratament cele mai eficiente in tratarea paraliziei cerebrale. Cea mai folosita metoda este Phelps si se aplica in cazul paraliziei spastice cerebrale, constand in reeducarea analitica pe etape a muschilor afectati si urmarirea progresului realizat. In stadiul initial, se apeleaza la miscari simple si, ulterior, la miscari complicate de durata mai scurta si apoi la miscari cu amplitudine mai mare, iar la final, la miscari de lunga durata. Miscarea reciproca a membrelor poate fi invatata prin miscari pasive, repetate reciproc astfel incat receptia membrului sanatos sa influenteze membrul afectat si sa induca acestuia o miscare normala.

Fizioterapia se aplica prin galvanizarea decontracturanta care consta in folosirea impulsurilor excitatorii si prin aplicarea de bai calde.     

Masajul terapeutic in cazul paraliziilor cerebrale ajuta la relaxarea musculaturii contractate tensionate si la intarirea muschilor si mentinerea articulatiilor flexibile.

Persoanele care se confrunta cu diverse tipuri de paralizii pot avea nevoie temporar sau pe termen nelimitat de dispozitive ortopedice care sa le ajute sa revina la o viata normal. Echipamente Ortopedice comercializeaza dispozitive ortopedice menite sa imbunatateasca nivelul si calitatea vietii persoanelor care sufera de afectiuni ale aparatului locomotor.