Alimentatia are un rol-cheie pentru mentinerea sanatatii organismului. Iata o lista de legume care ajuta la mentinerea echilibrului organismului si la prevenirea unor afectiuni grave. Pe langa selectarea atenta a alimentelor sanatoase, este importanta si modalitatea de preparare a acestora si cantitatile consumate. In plus, este bine sa aveti in vedere faptul ca un stil de viata adecvat implica si efectuarea de exercitii fizice.

Rosiile

Rosiile contin licopen, un carotenoid cu rol antioxidant si previn aparitia cancerului la colon si la vezica urinara. Mai contin proteine, potasiu, fosfor, fier, calciu, vitaminele A, B si C si antioxidanti. Ajuta la mentinerea sanatatii inimii, scad colesterolul si previn stresul oxidativ. In plus, imbunatatesc vederea si previn afectiunile oculare cauzate de inaintarea in varsta.

Anghinarea

Anghinarea contine silimarina, un antioxidant care previne cancerul de piele si fibre care diminueaza colesterolul din sange. Ajuta la tratarea insuficientelor hepatice si renale, a hepatitei cronice, cirozei hepatice, calculozei biliare, aterosclerozei, anorexiei, balonarii si hipertensiunii arteriale. Combate intoxicatiile, greata si durerile abdominale.

Broccoli

Broccoli contine vitamina C si beta-caroten, precum si alti compusi care previn aparitia cancerului mamar, a artritei si a inflamatiilor. Ajuta la tratarea racelilor, stopeaza procesul de imbatranire a organismului, regleaza tensiunea arteriala, previne diabetul, bolile cardiovasculare si cancerul, imbunatateste functionarea sistemului nervos si ajuta la eliminarea surplusului de kilograme.

Spanacul

Spanacul contine luteina si zeaxantina care ajuta la prevenirea degenerescentei maculare, una dintre cauzele majore ale orbirii. Are rol laxativ, depurativ, antianemic, hipotensiv, nutritive, remineralizant, hipoglicemiant si afrodisiac. Contribuie la ameliorarea si prevenirea hipertensiunii arteriale, a anemiei, acneei, tusei si avitaminozei.

Dovleacul

Dovleacul contine vitamina C si beta-caroten, ajutand la prevenirea cancerului endometrial si la protejarea sanatatii inimii. Este util in curele de slabire, imbunatateste acuitatea vizuala, combate febra musculara si ajuta la mentinerea sanatatii pielii.

Usturoiul

Usturoiul contine sulf, saruri minerala, inulina, vitaminele A, B, C, microelemente, alicina si garlicina. Are efect antispastic, anticancerigen, expectorant, vasodilatator, antimicrobian, antibiotic si hipotensiv. Ajuta la scaderea colesterolului, a hipertensiunii arteriale, previne aparitia cancerului de stomac si de colon. Este util si in tratarea racelilor, aterosclerozei, a bolilor reumatice si digestive, a diabetului, a infectiilor bacteriene, parazitilor intestinali si meteorismului abdominal, precum si a tulburarilor de ritm cardiac. Aplicat extern, poate ajuta la tratarea acneei, a pitiriazisului, arsurilor, ulceratiilor cutanate si a candidozei vaginale.

Quinoa

Quinoa contine proteine, fier, riboflavon, magneziu, antioxidanti, omega 3 si omega 6. Scade glicemia si nivelul trigliceridelor si anihileaza efectele negative ale fructozei. Are proprietati antioxidante, ajutand la protejarea inimii, a ficatului, rinichilor, pancreasului si plamanilor. Regleaza nivelul de glucoza, previne afectiunile cardiovasculare, imbunatateste digestia, previne aparitia calculilor biliari si ajuta la scaderea apetitului si la eliminarea surplusului de kilograme.

Lintea

Lintea contine fibre solubile si insolubile si antioxidanti, proteine si izoflavone, care ajuta la prevenirea cancerului mamar. Previne bolile cardiovasculare, cancerul, combate constipatia si problemele digestive si ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si a oaselor. Asigura o buna oxigenare a celulelor din organism, o functionarea adecvata a sistemului nervos si imunitar si favorizeaza formarea globulelor rosii in sange.

Ghimbirul

Ghimbirul contine gingerol, care combate starile de greata si alti compusi care amelioreaza migrenele si durerile produse de artrita prin blocarea inflamatiei prostaglandinelor. Amelioreaza durerile musculare si articulare, constipatia, diareea si problemele digestive, precum si crampele menstruale, imbunatateste circulatia, stimuleaza sistemul imunitar, previne formarea cheagurilor de sange, scade tensiunea arteriala, previne bolile cardiovasculare si ajuta la eliminarea toxinelor din organism. Nu este recomandat diabeticilor.

Ceapa

Ceapa contine quercitina, un antioxidant natural care protejeaza impotriva cancerului si contine vitaminele A, B, C, E si sodiu, potasiu, zinc, calciu, fosfor si iod. Este considerata un antibiotic natural pentru ca ajuta la combaterea tusei si a stafilococilor si are rol emolient, digestiv si calmant. Are si rol antiinflamatoriu, actionand impotriva gutei si artritei si rol antiseptic, luptand cu bacteriile si inlaturand infectiile tractului urinar. Creste metabolismul, imbunatateste sistemul imunitar si sistemul nervos si mentine sanatatea pielii si a muschilor.

Germenii de grau

Germenii de grau contin vitamina E si magneziu si previn crampele musculare. Ajuta la scaderea colesterolului si la prevenirea bolilor cardiovasculare, mentin sanatatea sistemului muscular si ajuta la o buna oxigenare a organismului si previn formarea cheagurilor de sange. Protejeaza sanatatea ochilor si a plamanilor si imbunatatesc digestia. Acidul folic din germenii din grau ajuta la scaderea nivelului de hemocisteina si previne astfel deteriorarea arterelor. Vitamina B ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si la regenerarea tesuturilor.