Un organism sanatos are nevoie de o alimentatie adecvata pentru a-si mentine echilibrul. Sanatatea fizica, cat si cea mentala se afla in legatura directa cu hrana. Fructele aduc o multime de beneficii organismului, insa este importanta si cantitatea si frecventa cu care sunt consumate pentru a ne bucura din plin de efectele binefacatoare.

Iata o lista de fructe recomandate de specialisti pentru beneficiile lor.

Caisele

Caisele contin beta-caroten, care previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor. Tot in compozitia lor se regasesc si vitamina A, care ajuta la prevenirea cancerului de piele, fosfor, util pentru o memorie buna, vitamina C, magneziu, fier si calciu.

Caisele intaresc sistemul imunitar, protejeaza impotriva infectiilor si a virozelor respiratorii si favorizeaza eliminarea toxinelor din organism. Previn astenia, pierderile de memorie si starile depresive sau insomnia.

Avocado

Avocado contine fibre si acid oleic, o grasime nesaturata care diminueaza colesterolului total din sange si creste nivelul de colesterol bun. Protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, asigura o buna absorbtie a nutrientilor din hrana si ajuta la controlul greutatii corporale.

Zmeura

Zmeura contine acid elagic, care previne distrugerea membranei celulare si dezvoltarea celulelor canceroase, vitamina C si fibre, care previn cancerul, bolile cardiovasculare si scad nivelul colesterolului.

Are efecte benefice asupra fertilitatii, in curele de slabire. Poate fi consumata cu succes si de diabetici pentru ca previne dezechilibrele glicemice. Intareste sistemul imunitar, are proprietati antiinflamatoare si amelioreaza durerile generate de artrita.

Pepenele galben

Pepenele galben contine vitamina C si beta-caroten care protejeaza celulele de radicalii liberi. Tot in compozitia lui se regaseste si vitamina A si potasiu, care ajuta la scaderea tensiunii arteriale.

Pepenele galben intareste sistemul imunitar, creste acuitatea vizuala, ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului si ajuta la eliminarea surplusului de kilograme.

Afinele

Afinele contin vitamina A, vitaminele din complexul B, acid citric si acid benzoic. Au efect antiseptic, astringent si antidiareic si ajuta la tratarea infectiilor vezicii urinare si la prevenirea aparitiei bacteriilor nocive. Imbunatatesc acuitatea vizuala si circulatia sangelui si accelereaza vindecarea tesuturilor.

Stafidele

Stafidele contin fier, esential pentru oxigenarea sangelui si vitaminele din complexul B, care ajuta la imbunatatirea sanatatii mentale si pevin caderea parului. In plus, sunt bune pentru digestie, reduc aciditatea din organism si amelioreaza simptomele anemiei.

Smochinele

Smochinele contin potasiu, fier si vitamina B6, prevenind retentia apei in organism, scazand colesterolul si crescand productia de serotonina.

Smochinele au efect emolient, calmant, tonifiant, vitaminizant, laxativ, hemostatic si antiinflamatoriu. Sunt utile in combaterea asteniei, a tulburarilor renale si circulatorii, a gastritei, constipatiei cronice, iritatiilor gastrointestinale si a pneumoniei.

Lamaile

Lamaile contin limonem si vitamina C, care ajuta la intarirea sistemului imunitar si la tratarea infectiilor gatului, a indigestiei, constipatiei, febrei, problemelor dentare, hemoragiilor interne, tulburarilor respiratorii, hipertensiunii arteriale si reumatismului.

Lamaile sunt utile si pentru combaterea arsurilor si eliminarea surplusului de kilograme. Ajuta la tratarea pietrelor la rinichi, a accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor cardiovasculare si la scaderea temperaturii corpului.

Arahidele

Arahidele sunt bogate in grasimi nesaturate, scazand considerabil riscul aparitiei bolilor de inima. Contin acizi grasi omega 3, proteine si vitamine. Imbunatatesc activitatea ficatului si a bilei, ajuta la combaterea starilor de oboseala, previn depresia si scad riscul aparitiei cancerului si a bolii Alzheimer.