Articulatiile sunt elementele care asigura legatura intre oase, iar oasele reprezinta structura de rezistenta a corpului uman. Pentru a se mentine in stare cat mai buna, articulatiile trebuie sa fie corect hidratate. Pentru o hidratare optima se recomanda un aport suficient de apa si evitarea substantelor cu efect diuretic precum ceaiurile, cafeaua, alcoolul sau a substantelor toxice precum tutunul.

Factorii care prejudiciaza sanatatea articulatiilor

Prevenirea accidentarilor este importanta pentru mentinerea articulatiilor intr-o stare cat mai buna. Uzura apare la orice tip de miscare efectuata. Tesuturile afectate se pot reface si adapta, devenind mai rezistente daca organismul este hidratat si alimentat corect.

Leziunile fizice apar adesea cand nivelul de hidratare este redus si incalzirea nu este suficienta, cand sunt folosite greutati sau cand miscarea are o traiectorie nenaturala sau este repetata de multe ori, fara pauza.

In cazul antrenamentelor la care se utilizeaza greutati, se recomanda efectuarea exercitiilor sigure pentru articulatii in functie de structura si de greutatea persoanei in cauza.

Leziunile chimice apar ca urmare a administrarii unor medicamente care contin antibiotice sau a steroizilor care afecteaza articulatiile. Totodata, si excesul de fier anorganic din suplimentele cu vitamine poate afecta sanatatea articulatiilor. Administrarea de medicamente cu efect antiinflamator pe termen lung produce incetinirea sau blocarea refacerii articulatiilor.

Recomandari pentru mentinerea sanatatii articulatiilor

Alimentatia alcalina si abundenta in vitamina C, fier, mangan, colagen, zinc organic, acizi grasi Omega 3 si antioxidanti si o hidratare corecta, cu apa alcalina, sucuri de legume, ceaiuri, supe si ciorbe asigura o buna functionare a articulatiilor.

Degenerarea tesuturilor poate fi prevenita sau combatuta cu ajutorul curcuminoidelor (regasite in turmeric), al substantei astaxanthin si al alimentelor si suplimentelor care contin omega 3.

Pe lista alimentelor interzise se afla carbohidratii, prajelile, zaharul si alcoolul care duc la o sinteza scazuta de colagen si elastina. In plus, specialistii semnaleaza ca un consum mare de soia, lapte dulce si cereale nu este benefic pentru organism, afectand sistemul imunitar si articulatiile. Steroizii anabolizanti afecteaza calitatea tesuturilor conjunctive, in timp ce antiestrogenicele usuca articulatiile.

De evitat sunt si activitatile fizice intense care predispun la accidentari precum sporturile extreme, sesiunile de skandenberg, fotbal sau baschet dupa perioade mari de sedentarism sau in caz de supraponderabilitate.

Intotdeauna, inainte de efectuarea exercitiilor fizice se recomanda efectuarea unor exercitii de incalzire, care asigura lubrifierea articulatiilor si imbunatatirea elasticitatii ligamentelor si tendoanelor.

In cazul aparitiei leziunilor, se recomanda o perioada de repaus mai mare pentru refacerea articulatiilor. Articulatiile se refac lent, iar durerile pot aparea chiar si dupa o perioada indelungata de la accidentare.