Articulatiile fac legatura intre oase si preiau greutatea corpului, iar daca sunt afectate se refac greu si limiteaza mobilitatea. Daca organismul este deshidratat, apar leziunile fizice, in special in cazurile in care miscarile sunt bruste sau persoana in cauza ridica niste greutati foarte mari.

Hidratarea este importanta pentru a avea articulatii sanatoase, de aceea, specialistii recomanda un consum adecvat de apa si evitarea bauturilor cu efecte diuretic precum diureticele chimice, unele ceaiuri, cafeaua sau alcoolul si consumul de tigari. Pe lista lichidelor admise se regasesc si sucurile proaspete de legume si fructe, unele ceaiuri, supele si ciorbele.

Antrenamentele la sala care includ ridicarea de greutati necesita intotdeauna exercitii de incalzire pentru a asigura lubrifierea articulatiilor si pentru a mentine elasticitatea ligamentelor si tendoanelor. In cazul in care sunt complexe si implica miscari repetate, exercitiile efectuate fara pauza pot afecta articulatiile.

Exista anumite tipuri de exercitii, precum cele de tip cardio, care se recomanda persoanelor cu o greutate normala. Persoanelor supraponderale li se recomanda in general mersul pe bicicleta, utilizarea aparatului eliptic sau a benzii speciale de alergat care atenueaza socurile.

Persoanele care practica anumite tipuri de sport se confrunta, in general, cu uzarea articulatiilor care sunt cel mai des folosite. In astfel de cazuri, se recomanda fizioterapia sau kinetoterapia.

Exista si substante precum steroizii si antibioticele, care pot afecta articulatiile sau excesul de fier anorganic din unele suplimente cu vitamine, care poate avea efecte negative asupra articulatiilor. Medicamentele cu efect antiinflamator, utilizate pe termen lung, incetinesc refacerea articulatiilor.

Pentru a mentine articulatiile in forma, se recomanda un regim alimentar bogat in acizi grasi Omega 3 - din peste gras, seminte de in, zinc, vitamina C - pe care o gasim in ardei kapia, patrunjel, capsune, citrice, fier - pe care il putem lua din ficat, fructe de mare, seminte de dovleac si mangan - regasit in cereale, ananas si colagen. Legumele verzi contin doze generoase de antioxidanti, de aceea sunt benefice pentru articulatii.

Se recomanda evitarea consumului de alcool, alimente care abunda in zahar, a produselor care contin faina si uleiuri prajite pentru ca nu permit crearea unei cantitati suficiente de colagen si elastina. De asemenea, soia, laptele dulce si alimentele care contin gluten afecteaza sistemul imunitar si, implicit, articulatiile.

Suplimentele care contin glucozamina, condroitina, cartilagiu de rechin, metil sulfonil metan si turmeric amelioreaza problemele articulare.

Articulatiile dureroase se recupereaza mai greu, de aceea se recomanda repausul fizic si evitarea suprafolosirii articulatiilor pana cand vindecarea este completa. Este bine sa aveti in vedere faptul ca durerile pot aparea la un interval de cateva luni sau chiar ani de cand afectiunea s-a instalat in organism, de aceea este bine sa mergeti la medic si sa aveti in vedere faptul ca timpul de refacere va fi mare.