In primii ani de viata, copiii isi formeaza mersul, iar in cadrul acestui proces, acestia cad des si merg cu pasi mici si cu picioarele departate pentru a-si pastra echilibrul. La varsta de 3 ani, mersul capata un contur apropiat de cel al adultilor.

Exista insa o serie de tulburari ale mersului pe care parintii le pot sesiza si pe care nu stiu cum sa le abordeze.

Mersul schipatat

Cauza principala a acestui tip de mers o reprezinta durerea care poate fi localizata oriunde la nivelul piciorului. Durerea poate fi generata de diversi factori, de la bataturi, aschii, febra musculara si pana la luxatii, artrita, tumori, etc. O alta cauza a acestui tip de mers poate fi o problema a dezvoltarii neuromotorii, caz in care mersul nu este insotit de durere.

Mersul pe varfuri

Este caracterizat de sprijinirea de diverse obiecte si in mod normal si dispare in jurul varstei de doi ani. In cazul in care se mentine dupa aceasta varsta, acest tip de mers este generat de o afectiune neurologica care determina spasticitatea picioarelor in spatele careia sta paralizia cerebrala. Aceasta determina tulburari de deplasare, de postura si de tonus muscular. Paralizia cerebrala poate aparea in viata intrauterina sau se poate declansa la nastere.

Pentru determinarea acestui diagnostic se folosesc investigatiile radioimagistice si de laborator si un examen clinic complet in care sunt incluse: evaluarea neurologica, evaluarea sistemului osteoarticular si observarea copilului in timp ce alearga sau merge.

O alta cauza poate consta in faptul ca tendonul lui Ahile este prea scurt si creeaza dificultati in incercarea de a atinge solul cu calcaiul.

Autismul poate reprezenta o alta cauza a mersului pe varfuri, insa legatura intre autism si acest tip de mers nu a fost inca deslusita in intregime de catre medici.

Distrofia musculara reprezinta o alta cauza a acestui tip de mers. Fibrele musculare sunt foarte sensibile si in timp se deterioreaza.

Pentru remedierea acestor probleme se recurge la kinetoterapie, tratament ortopedic, antibioterapie si alte tipuri de tratamente.

Este important de stiut ca evolutia acestor afectiuni depinde de tipul acesteia si de tratamentul aplicat.

Pentru cazurile in care mersul este problematic sau dureros, se poate opta pentru dispozitive ortopedice temporare dedicate copiilor care sa amelioreze problemele locomotorii, de la carje reglabile pentru antebrat si pana la cadre de mers pliabile si reglabile care confera echilibru in deplasare.