- today
- label Simptome si diagnosticare
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 1184 vizualizari
Durerile articulare, numite artralgii, afecteaza persoane de orice varsta si sunt cauzate de lezarea uneia sau mai multor articulatii – oase, tendoane, muschi sau ligamente.
Durerile articulare pot fi preintampinate daca se mentine o greutate optima, se evita ridicarea sau caratul greutatilor si se pastreaza un stil de viata activ, fara efort excesiv, evitand traumatismele la nivelul articulatiilor.
Cele mai frecvente cauze ale afectiunilor articulare sunt varsta avansata, existenta anumitor afectiuni, traumatismele, obezitatea, schimbarile bruste de temperatura, pozitia incorecta in timpul mersului, statului pe scaun sau in timpul somnului.
Artroza este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor articulare. Dupa varsta de 35 de ani, peste 50% din populatie se confrunta cu leziuni artrozice. Afectiunea este mai frecventa in randul femeilor, insa poate aparea si in cazul copiilor sau adolescentilor in urma unor traumatisme sau a reumatismului articular. Adultii tineri se confrunta cu boli autoimune precum poliartrita reumatoida si lupusul eritematos sistemic, in timp ce persoanele in varsta sufera de afectiuni de tip degenerativ, guta sau osteoporoza.
Durerile articulare mai pot aparea ca urmare a unor boli sistemice precum leucemia, insuficienta renala cronica, diabetul zaharat, afectiunile endocrine sau hemofilia.
Durerile la nivelul articulatiilor apar dupa repaus indelungat sau in caz de efort mai mare si pot fi insotite de zgomote articulare, limitarea miscarilor si deformarea articulatiilor, dar si de sensibilitate la atingere, inflamatie si caldura locala. Durerile intense sau difuze localizate la nivelul unei articulatii pot ingreuna activitatile cotidiene si se pot localiza la nivelul coloanei vertebrale, al umerilor, coatelor, incheieturilor mainii, gleznei sau genunchilor.
Pentru a stabili un diagnostic clar, medicul va efectua anamneza pentru a incerca sa afle cu exactitate simptomele si istoricul medical al pacientului, un examen fizic, radiografii, analiza lichidului sinovial si determinarea markerilor sanguini ai inflamatiei.
Pentru tratarea afectiunilor articulare, medicii recomanda antiinflamatoarele nesteroidiene, analgezicele si relaxantele musculare, precum si unele suplimente alimentare. Tratamentul local cu gel antiinflamator aplicat de cateva ori pe zi sau cu comprese termice este foarte eficient. Rezultate foarte bune au si fizioterapia, kinetoterapia, hidroterapia si terapia balneara.