Boala numita distrofie musculara este un grup de afectiuni rare ereditare, caracterizate prin deteriorarea progresiva a muschilor corpului, antrenand slabiciune musculara si invaliditate. Distrofiile musculare sunt boli ale muschilor corpului, care se manifesta prin slabirea progresiva a musculaturii, in special a muschilor scheletici.

distrofie musculara                                                                  Sursa: http://www.romedic.ro

Tratatment distrofie musculara

Nu exista pentru distrofie musculara tratatment curativ, ci doar medicatie si terapii care au rolul de a incetini evolutia bolii. Recuperarea medicala se face prin kinetoterapie, fizioterapie, masaj, interventii ortotice si prin produse ortopedice care pot fi foarte folositoare.  Toate tipurile de distrofie musculara au in comun slabiciunea musculara progresiva.

In momentul de fata in Romania, statisticile arata ca exista 35.000 de cazuri de distrofici muscular, care nu au acces la tratament corespunzator si nici nu petrec in spitale mai mult de 20 de zile pe an. De aceea, sarcina gestionarii bolii revine pacientului si familiei acestuia. Distrofia musculara este o boala care diminueaza abilitatea de a merge, de aceea poate duce la izolare sociala, abandon social si acces redus la activitatile sociale.

Echipamente ortopedice si accesorii pentru distrofii musculare

Din fericire exista pentru orice tip de dizabilitate un mijloc asistiv corespunzator, inclusive diferite echipamente ortopedice si accesorii pentru distrofii musculare: orteze, corsete,fotolii rulante adaptate nevoilor lor. Cu ajutorul acestora, persoanele cu distrofii musculare pot participa in conditii de egalitate la orice tip de actiune, inclusiv sa mearga la scoala, la locul de munca, la cumpararaturi.

Fotoliul rulant reprezinta mijlocul principal de mobilitate pentru persoanele cu afectiuni locomotorii progresive sau permanente precum: encefalopatie sechelara infantila, traumatismele cerebrale si vertebro-medulare, scleroza multipla sau distrofie musculara. Fotoliul rulant poate fi cu antrenare manuala sau electrica.

fotoliu rulant cu actionare electrica

Principalele calitati pe care trebuie sa le aiba un scaun cu rotile pentru distroficii muscular sunt: siguranta, confort, manevrabilitate si estetica. Scopul unui fotoliu rulant este acela de a imbunatati mobilitatea, de a imbunatati gradul de independenta (in activitatile vietii de zi cu zi), sprijin in comunicare si in viata sociala.

Pentru a alege corect un scaun rulant trebuie evaluat in primul rand starea de sanatate a pacientului cu distrofie, daca acesta se va folosi de el permanent sau doar temporar, apoi se ia in considerare adaptabilitatea fotoliului rulant in functie de evolutia bolii, varsta, greutatea si alte dimensiuni ale pacientului, alte abilitati ale utilizatorului: vaz, nivel de inteligenta, capacitatea de intelegere si percepere a fotoliului rulant, forta musculara a pacientului, coordonarea, echilibrul, spasticitatea.

Deoarece exista mai multe variante de fotolii rulante (scaun cu rotile cu antrenare manuala, scaun cu rotile electric, scaun cu rotile pliabil, fotoliu rulant cu verticalizare), trebuie luat in considerare si mediul in care va fi utilizat fotoliul rulant: daca acesta va fi utilizat in viata cotidiana, in mediul profesional, in interior/exterior. In general, trebuie luat in considerare stilul de viata al persoanelor cu distrofii musculare, inclusive daca acestia beneficiaza sau nu de ajutorul unei alte persoane.

Persoanele cu distrofii musculare necesita fotolii rulante de calitate superioara, concepute pentru a oferi un confort sporit in timpul utilizarii, care sa evite pe cat posibil agravarea starii utilizatorului si sa ii ofere posibilitatea acestuia sa se deplaseze in confort total.Echipamente Ortopedice vine in ajutorul acestor persoane, dar si a altor persoane cu dizabilitati locomotorii, temporare sau permanente cu o gama larga de dispozitive ortopedice pentru mers.

Distrofia musculara este o boala, dar care nu trebuie privita doar ca un handicap, limitand astfel accesul persoanelor cu distrofii musculare la viata societatii. Persoanele cu o astfel de dizabilitate pot trai cu ajutorul persoanelor din jur si a produselor ortopedice pentru mers, o viata normala. Chiar daca nu exista un tratament pentru aceasta afectiune, persoanele cu distrofie musculara au dreptul la viata ca orice alta persoana.