- today
- label Tratamente si dispozitive ortopedice
- favorite 0 like-uri
- remove_red_eye 2788 vizualizari
Kinetoterapia semnifica terapie prin miscare si este folosita adesea ca metoda de tratament al afectiunilor locomotorii si al afectiunilor organelor interne, al bolilor cardiovasculare, respiratorii, metabolice si chiar digestive.
Pe langa beneficiile punctuale pe care le aduce persoanelor cu afectiuni locomotorii, kinetoterapia diminueaza valorile tensiunii arteriale la persoanele care sufera de hipertensiune arteriala si diminueaza valorile glicemiei in cazul bolnavilor de diabet. Totodata, stimuleaza resursele de adaptare ale organismului datorita exercitiilor fizice controlate si moderate.
Kinetoterapia s-a dovedit a fi foarte eficienta in tratarea tulburarilor ortopedico-traumatice, a problemelor musculare si a tulburarilor reumatologice precum poliartrita reumatoida, coxartroza, gonartroza.
Afectiunile locomotorii pot avea multe cauze, de la accidentele vasculare, traumatismele cranio-cerebrale sau vertebro-medulare, afectiuni reumatice, situatii in care bolnavii nu pot misca membrele superioare sau inferioare, si pana la probleme ale muschilor care se soldeaza cu aceleasi efecte. O alta problema o reprezinta kilogramele in plus care afecteaza coloana vertebrala, dar si articulatiile piciorului. Pentru aceste persoane, recuperarea functiilor motorii reprezinta un obiectiv greu de atins, iar una dintre solutiile la indemana si cu rezultate eficiente o reprezinta kinetoterapia.
Specialistii in kinetoterapie sustin ca, pe langa cunoasterea amanuntita a situatiilor particulare pacientilor, este importanta cunoasterea afectiunilor, dar si a psihologiei.
Pe langa kinetoterapie, masajul reprezinta o solutie eficienta in procesul de recuperare si este recomandat inainte de sesiunile de kinetoterapie. Datorita masajului, fluxul sangvin creste in muschii si structurile periarticulare care sunt solicitate in timpul exercitiilor fizice, imbunatatind procesul de recuperare.
Specialistii recomanda masajul de relaxare la finalul exercitiilor de kinetoterapie datorita faptului ca acesta ajuta la eliminarea produsilor de catabolism din tesuturi si la o relaxare mai buna a fibrei musculare, ajutand astfel la refacerea ei.
In functie de afectiunile locomotorii si de cauzele acestora, specialistii recomanda un mix de tratament care sa duca la obtinerea celor mai bune rezultate, insa este important ca pacientii sa fie deschisi si sa urmeze cu incredere procedurile medicale de recuperare indicate.
Pe perioada recuperarii, se recomanda si folosirea dispozitivelor ortopedice menite sa faciliteze procesul de deplasare si sa sporeasca gradul de independenta a persoanelor care se confrunta cu afectiuni locomotorii.
Tehnologia a evoluat in domeniul instrumentelor folosite pentru tratarea afectiunilor, asadar persoanele cu probleme locomotorii pot alege dispozitive medicale dintr-o gama larga, in care gasesc de la bastoane, carje, cadre de mers si pana la scaune rulante, in functie de afectiune si de gravitatea acesteia. Toate aceste produse se pot adapta si ajusta conform nevoilor fiecarui pacient astfel incat folosirea lor sa imbunatateasca viata bolnavului.