Reumatismul sau bolile reumatice reprezinta boli inflamatorii cronice si dureroase, care afecteaza oasele, articulatiile, muschii, tendoanele si ligamentele. Reumatismul poate afecta si organele interne, inclusiv inima, rinichii, plamanii sau pielea.

Simptomele specifice bolilor reumatice sunt umflarea, roseata, rigiditatea, caldura si durerea. Bolile reumatice sunt numeroase si sunt impartite in categorii in functie de localizare si de simptome: reumatism localizat sau bursita, reumatism regional (tulburari ale articulatiei temporo-mandibulare), reumatism generalizat sau fibromialgia si reumatism psihogen (dureri musculare si articulare datorate unor tulburari psihice).

Bolile reumatice sunt reprezentate de peste 200 de afectiuni. Acestea afecteaza peste 100 milioane de persoane de toate varstele din Europa. 30% din populatia adulta a Europei se confrunta cu boli reumatice, cea mai frecventa boala cronica in Europa. In plus, bolile articulare reprezinta jumatate din totalul bolilor cronice dupa varsta de 65 de ani. 20% din totalul consultatiilor se datoreaza solicitarilor persoanelor care sufera de boli reumatice, fiind a doua cea mai frecventa cauza a vizitelor la medic. In plus, 1 din 5 europeni administreaza tratament de lunga durata pentru o boala reumatica.

40% dintre persoanele care au mai mult de 70 de ani se confrunta cu artroza genunchiului si 80% dintre bolnavii de artroza prezinta o limitare a mobilitatii, iar 25% nu pot realiza activitatile cotidiene.

80% dintre persoane se confrunta de-a lungul vietii cu o durere lombara joasa.

Specialistii estimeaza ca in anul 2050 vor fi peste 6 milioane de fracturi de sold si sustin ca 40% din femei se vor confrunta cu o fractura osteoporotica dupa varsta de 50 de ani. In plus, acestia precizeaza ca 1 din 5 persoane cu o fractura de sold va muri din cauza complicatiilor.

Artroza reprezinta una dintre cele mai frecvente boli articulare, 70% din persoanele intre 55 si 74 de ani confruntandu-se cu artroza la maini, in timp ce poliartrita reumatoida afecteaza 1% din populatia generala si reprezinta cea mai frecventa boala reumatica de tip inflamator. Daca este netratata diminueaza durata de viata cu 5-10 ani. In primii ani de la aparitia bolii, aceasta conduce la pierderea locului de munca in cazul a 60% dintre persoanele afectate.

Cazurile mai grave ale bolilor reumatice necesita ingrijiri speciale datorate lipsei de mobilitate si stilului de viata modificat al pacientilor. Pentru a usura deplasarea acestora, specialistii recomanda alegerea si folosirea unui dispozitiv ortopedic adecvat. In functie de boala, de gravitatea acesteia si de membrele afectate, dar si de absenta sau existenta unei interventii chirurgicale, medicii pot indica alegerea unui baston, a unui cadru de mers sau chiar a scaunelor rulante pentru situatiile mai grave, in care pacientul se afla in imposibilitatea de a se deplasa.