Apa la genunchi apare prin crearea unui surplus de lichid acumulat in interiorul sau in jurul articulatiei genunchiului ca urmare a unui traumatism, a unor leziuni sau a unei afectiuni.

In functie de cauze, tipul de lichid poate varia, la fel ca si durerea, tumefierea sau limitarea miscarilor la nivelul genunchilor.

Cele mai frecvente simptome sunt:

-          Durerea articulatiei genunchiului, care apare in cazul osteoartritei din cauza sustinerii greutatii corporale si care dispare in momentele de repaus;

-          Tumefierea, careapare, de regula, la nivelul zonelor moi ale genunchiului, cand acestea devin proeminente;

-          Redoarea articulara, care duce, de obicei, la limitarea miscarii, impiedicand indoirea sau intinderea completa a genunchiului

-          Echimozele, care apar in urma traumatismelor genunchiului, pe suprafata direct afectata.

Apa la genunchi poate fi cauzata de traumatisme precum fracturile, rupturile de menisc, rupturile ligamentare sau leziunile prin suprasolicitare. Lezarea partilor genunchiului poate duce la acumularea de lichid sinovial, care poate contine cristale iritante, bacterii sau sange.

O serie de afectiuni precum osteoartrita, artrita reumatoida, infectiile, guta, pseudoguta, bursita prepatelara, chisturile si tumorile pot duce la aparitia lichidului sinovial in articulatia genunchiului sau in jurul acesteia. Cea mai frecventa cauza este osteoartrita, care afecteaza articulatiile din organism si distruge cartilajele articulare.

Miscarile rapide ale articulatiei efectuate in timpul practicarii sporturilor, precum fotbalul sau tenisul si obezitatea determina o suprasolicitare a articulatiilor genunchiului, ducand in timp la cresterea cantitatii de lichid articular in exces.

Nu in toate cazurile insa apa la genunchi duce la limitarea mobilitatii articulatiilor.

Consultul de specialitate este obligatoriu in urmatoarele situatii:

-          la nivelul genunchiului, exista traumatisme;

-          tratamentul nu ajuta la ameliorarea durerilor si a tumefierii;

-          genunchiul este rosu si cald la atingere.

Ortezele ortopedice ajuta la sustinerea si protejarea articulatiilor. Echipamente Ortopedice comercializeaza o gama larga de orteze ortopedice, de la producatori de top, la preturi accesibile.