Imbatranirea organismului favorizeaza aparitia durerilor musculare, astfel ca genunchii isi pierd din mobilitatea, mai ales in cazul in care stilul de viata a fost sedentar. Specialistii avertizeaza ca aparitia artrozei isi face loc si in cazul tinerilor, conducand la distrugerea cartilajelor si la instabilitatea picioarelor.

Artoza se manifesta prin deteriorarea lenta si progresiva a cartilajului articular, fiind ireversibila in cazul in care nu este tratata timp. Din cauza deteriorarii, cartilajul incepe sa se erodeze si sa apara o uzura a articulatiei. Din aceasta cauza, pacientii nu mai au cartilaj, osul erodat provocand in timpul miscarii durere.

Cauzele aparitiei artrozei sunt variate, de la varsta inaintata care favorizeaza degradarea articulatiilor, traumatismele articulare, de tipul leziunilor, rupturii de menisc netratate, rupturii de ligament netratate, supraponderabilitatea, fracturi periarticulare ale genunchilor care conduc la distrugerea cartilajului sau chiar o predispozitie catre artroza in cazul persoanelor care au “picioare in paranteze” sau in “x” conducand la o incarcare excentrica a articulatiei care provoaca erodarea ei.  Alte cauze semnificative le reprezinta sedentarismul, caz in care dureri articulare dispar daca se aplica un program sportiv adecvat si consecvent si bolile reumatice care pot duce la dureri articulare.

Miscarea este esentiala pentru prevenirea artrozei, a imbatranirii, pentru mentinerea tonusului muscular si psihologic, precum si pentru evitarea kilogramelor suplimentare.

La femei, artroza este mai des intalnita odata cu inaintarea in varsta sau cu acumularea kilogramelor suplimentare.

Tratamentele sunt numeroase pentru aceasta afectiune. Artroza aflata la debut se trateaza non-chirurgical, fiind necesar ca pacientul sa slabeasca. Acesta primeste stimulente ale cartilajului articular, antiinflamatoare si trebuie sa isi schimbe stilul de viata. Daca tratamentul nu are rezultatele scontate, se apeleaza la tratamentul chirurgical.

Pentru pacientii tineri se apeleaza la regenerarea articulatiei, care implica regenerarea cartilajului ajutorul celulelor stem, reconstructia ligamentului incrucisat anterior prin artroscopie, sutura meniscului sau inlocuirea acestuia cu unul artificial astfel incat sa corecteze structurile afectate si sa ingreuneze degradarea genunchiului.

Persoanele care au artroza in stadiu avansat necesita artroplastie cu proteza totala pentru a inlocui intreaga articulatie distrusa.

Tratamentele bazate pe unguente si diverse creme s-au dovedit a fi eficiente la inceputul afectiunii, insa pentru stabilirea unui tratament adecvat trebuie consultat medicul ortoped.

Persoanele care apeleaza la operatia de protezare vor necesita un cadru de mers cu sprijin partial pe piciorul operat si vor putea sa mearga dupa 24-48 de ore de la operatie. Dispozitivele ortopedice sunt concepute astfel incat sa se plieze pe nevoile pacientilor si sa le ofere o anumita independenta si incredere in sine si, implicit, o imbunatatire a calitatii vietii.