Sistemul locomotor al corpului simbolizeaza mobilitatea, flexibilitatea si echilibrul si este format din oase, muschi, articulatii si ligament. Oasele formeaza schema sinelui si reprezinta suportul corpului, iar in sens mai profund sunt corelate cu stabilitatea si standardele morale.

Din punct de vedere medical, poliartrita reumatoida este o boala progresiva care distruge cartilagiile si oasele si debuteaza de obicei cu inflamarea incheieturilor si cu dificultatea de a utiliza mainile in primele ore ale zilei. Boala afecteaza abilitatile locomotorii, in primii zece ani de la instalare, 50% dintre bolnavi fiind nevoiti sa isi inceteze activitatea

profesionala, iar in 75% dintre cazuri apar eroziuni articulare vizibile din punct de vedere radiologic.

Studiile au aratat ca incidenta poliartritei creste anual cu 2.5% in cazul femeilor si cu 0.5% in cazul barbatilor, cumuland 10% din totalul bolilor reumatice. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca afectiunile reumatice reprezinta a doua cauza de dizabilitate la nivel international.

In stadiile incipiente, cand forma este usoara si evolutia lenta, boala se poate trata medicamentos. In formele grave se poate ajunge la imposibilitatea de deplasare si la imobilizarea pacientului. In fazele acute, exercitiul fizic nu este recomandat pentru ca poate agrava evolutia, accentuand inflamatia si durerea.

Principalele simptome ale bolii sunt rigiditatea articulatiilor, inflamarea acestora si durerea. Alte simptome secundare sunt febra, oboseala, pierderea apetitului, scaderea greutatii corporale, durerile musculare sau starea generala de slabiciune.

Pastrarea unei greutati corporale eficiente si urmarea unei diete echilibrate pot ajuta la remedierea simptomelor si pot preveni evolutia bolii.

Alimente recomandate:

  • peste – somon, ton, hering, macrou bogat in acizi grasi Omega 3;
  • alimente care contin vitamina D, precum crevetii, semintele de floarea soarelui, oua, lapte, iaurt;
  • legume si fructe organice;
  • ulei de masline.

Alimente nerecomandate:

  • sare;
  • produse lactate grase;
  • faina alba;
  • carne grasa;
  • uleiuri hidrogenate.

Pentru formele usoare de boala, se recomanda efectuarea de exercitii fizice moderate care amelioreaza simptomele si diminueaza durerea si anchiloza articulatiilor.

Totodata, in aceste cazuri, exercitiile fizice intaresc sistemul osos, tonifica musculatura si cresc forta musculara, imbunatatesc abilitatile functionale si conditia fizica generala. In plus, miscarea consolideaza respectul de sine si elimina depresia, fiind de ajutor pe termen lung.

Tipuri de exercitii fizice recomandate:

Stretching-ul se recomanda pentru ca implica un grad de dificultate mic si ajuta la intinderea anumitor grupe musculare. Exercitiile de acest tip ajuta la imbunatatirea mobilitatii si tonificarea musculaturii.

Alte exercitii recomandate sunt cele de tonifiere a musculaturii care intaresc forta musculara si amelioreaza mobilitatea generala.

Exercitiile de rezistenta, precum cele cardio si aerobicul ca amelioreaza conditia fizica generala si ajuta la mentinerea unei greutati normale.

Exercitii care intaresc muschii, precum inotul, ciclismul sau exercitiile cu bicicleta medicinala.

Exercitii nerecomandate:

Exista insa si o serie de exercitii care necesita acordul medicului, precum si anumite exercitii care sunt contraindicate in aceasta boala. De exemplu, jogging-ul nu este indicat in special daca alergarea se efectueaza pe un pavaj tare, iar exercitiile de forta sunt recunoscute pentru faptul ca pot agrava simptomele articulare prin consolidarea inflamatiei.

Persoanele care sufera de forme mai severe ale bolii sunt nevoite sa utilizeze diverse dispozitive care sa ii ajute sa se deplaseze, precum bastoanele sau carjele. Bastoanele ortopedice, de exemplu, ofera siguranta si sprijin si pot fi adaptate nevoilor specifice ale pacientilor, fiind foarte usor de utilizat. Acestia pot opta pentru bastoane din lemn sau aluminiu, care se pot regla in functie de inaltimea utilizatorului si care ii ofera libertate in deplasare.

In cazul in care nu este tratata corespunzator, poliartrita reumatoida poate afecta inima, plamanii sau rinichii. Consultul medical este obligatoriu pentru a stabili gravitatea bolii si pasii de urmat pentru incetinirea evolutiei acestuia si adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos.