Nu toata lumea se gandeste zilnic la masuri de prevenire a durerilor de spate si problemelor coloanei vertebrale, desi sunt lucruri pe care le putem face zi de zi sa evitam astfel de probleme. Din nefericire, durerile de spate sunt o problema cronica pentru un numar foarte mare de persoan din intreaga lume, un aspect ce ar trebui sa ne faca sa ne gandim mai bine la masurile de preventie ce vizeaza sanatatea coloanei noastre vertebrale. Daca ai simtit deja cum e sa ai dureri de spate sau cunosti pe cineva cu astfel de probleme, probabil stii cand de mult poate sa te limiteze o astfel de conditie fizica. Prin imbunatatirea posturii corpului, poti evita probleme are coloanei care pot duce la durere in timp. Iata cateva sfaturi foarte utile care te vor ajuta sa iti remediezi postura si sa mentii sanatatea spatelui.

  • Indreapta-ti spatele

Desi poate parea un lucru simplu si natural, nu multi dintre noi realizeaza ca spatele lor nu este tocmai drept cand stau in picioare sau merg. Sunt anumite aspecte pe care le poti verifica cand iti indrepti spatale, ce contribuie la adoptarea unei posturi mai bune. Asadar, trage umerii in spate, ai grija ca genunchii sa iti fie drepti, si trage stomacul inauntru. Nu sunt lucruri complicate, dar trebuie sa dedici atentie acestor detalii pana ce iti intra in obisnuinta si le vei face in mod automat.

  • Ai grija cu ce te incalti

Picioarele sunt cele care iti determina postura din timpul zilei, asa ca daca incepi cu ele ai toate sansele sa ai o postura corect de dimineata pana seara. Opteaza pentru incaltaminte care iti ofera sprijin adecvant pentru intreg corpul, astfel incat genunchii, bazinul, si coloana au parte de o baza solida.

  • Fa exercitii care iti intaresc partea de mijloc

Muschii bine dezvoltati in partea de mijloc a corpului, adica spatele, abdomenul, si zona pelviana, ajuta foarte mult la pastrarea unei posturi corecte si sanatoase. In special muschii din abdomen si pelvis sunt cei care reduc stresul si presiunea din coloana vertebrala, preluand o buna parte din greutatea corporala. Asadar nu ezita sa faci exercitii care iti intaresc acesti muschi, pentru ca o data dezvoltati armonios, ei te vor ajuta sa pastrezi o postura buna cu mai putin efort.

  • Este suficienta vitamina D in dieta ta?

Vitamina D este extrem de importanta pentru sanatatea oaselor si a muschilor, pe langa alte beneficii pe care aceasta vitamina le aduce corpului tau. Vitamina D ajuta la fixarea calciului in oase, asadar este foarte indicat ca acestea doua fie luate impreuna. Poti creste aportul de vitamina D prin modificarea dietei sau prin administrarea unui supliment alimentar. Cand vine vorba de suplimente, este bine totusi sa discuti cu medicul inainte de a incepe o cura, pentru a fi sigur ca este cea mai buna optiune pentru tine. Cat despre dieta, sunt cateva alimente care sunt bogate in vitamina D, cum ar fi somonul, sardinele, heringul, uleiul din ficat de cod, tonul, scoicile, crevetele, galbenusul de ou, sau ciupercile.

  • Mentine coloana dreapta in orice pozitie

Fie ca stai la birou, conduci, sau stai in picioare, adu-ti aminte sa tii coloana in pozitie dreapta. Nu te pleosti in fata, iar daca o faci fara sa iti dai seama, corecteaza-ti postura in momentul in care realizezi acest lucru. La inceput va trebui sa fie destul de atent la ce pozitie ai, dar in curand te vei obisnui sa stai drept, asa ca o postura corecta nu va mai fi un efort.